Maandelijks archiefapril 2020

Regels voor het aannemen van jongeren

Jongeren in uw bedrijf

Wanneer u van plan bent om jongeren aan te nemen als werknemers in uw bedrijf, dan zijn er een aantal regels waaraan u zich moet houden. Een van de voordelen van het inschakelen van een payrollbedrijf, is dat ze niet alleen uw administratie overnemen, maar ze kunnen ook andere dingen voor u regelen. Zo adviseren ze over personeelsgerelateerde zaken zoals de verschillende regels voor het aannemen van jongeren als medewerkers voor uw bedrijf.

Regels tegen kinderarbeid

Wanneer u jongeren in dienst wilt nemen gelden er speciale regels om kinderarbeid te voorkomen. Zo mogen kinderen tot 13 jaar bijvoorbeeld helemaal niet werken. Voor kinderen van 13 tot en met 17 jaar gelden strenge regels, waar u zich natuurlijk ook aan dient te houden wanneer u jongeren in dienst neemt.

13, 14 en 15 jaar

Vanaf 13 jaar mogen kinderen aan het werk. Het gaat dan om klusjes na schooltijd en op vrije dagen. Echter is het niet toegestaan voor jonge kinderen om te werken met machines. De werkzaamheden die kinderen in deze leeftijdscategorie uit mogen voeren zijn onder andere vakkenvuller in een supermarkt. Jongeren van deze leeftijd mogen overigens nog niet achter de kassa, zware dingen tillen of duwen, of rond machines werken. Ook is het niet toegestaan om in een horecagelegenheid te werken waar alcohol geschonken wordt. Ten slotte gelden er voor kinderen van 13 en 14 jaar, en kinderen van 15 jaar aparte regels wat betreft werktijden.

16 en 17 jaar

Jongeren van 16 en 17 jaar mogen al bijna al het werk doen dat een ‘gewone’ medewerker ook zou mogen doen. Echter gelden er wel nog altijd speciale regelingen rondom werktijden. Ook mogen jongeren van 16 en 17 jaar geen gevaarlijk werk doen, zoals omgaan met gevaarlijke stoffen of werken in plaatsen met zeer veel lawaai. Ook mag het werk niet in de weg zitten van het schoolwerk.

Advies van een payrollbureau

De regels die we nu genoemd hebben, zijn slechts kleine voorbeelden van de verschillende regels die er gelden wanneer u jongeren tussen de 13 en 18 aanneemt in uw bedrijf. Wilt u meer weten? Twijfel dan niet om eens na te vragen hoe het precies zit bij een payrollbedrijf. Naast administratieve werkzaamheden beantwoorden zij namelijk ook al uw personeelsgerelateerde vragen!